Визитка: Диана Димитрова преподава пренатална психология в Медицинския университет във Варна.

...
Визитка: Диана Димитрова преподава пренатална психология в Медицинския университет във Варна.
Коментари Харесай

Д-р Диана Димитрова: Можем още в корема на мама да формираме един бъдещ оптимист

Визитка:   Диана Димитрова преподава пренатална логика на психиката в Медицинския университет във Варна. Преди 12 години основава Училище за родители в морския град. През 2009 година името й е включено в алманаха “Бележити български дами ” за особените й заслуги към здравето на бременните и техните деца.

***

- От  колко години се практикува пренатална логика на психиката в България?

- Практически може би от 2004-2005 година, тогава се появиха  първите преподаватели, които заговориха за пренатална логика на психиката. 

   - Защо съществува този обособен клон в логиката на психиката? Това не е ли в действителност логика на психиката на майката?

- Пренаталната психология е ориентирана към проучване на детето по време на вътреутробния живот, а перинаталната логика на психиката визира интервала към раждането – няколко месеца преди и месец след него. Вече има ултразвукови и доплерови диагностични способи, с които се изследва по какъв начин стресът и вълнението, ускоряването на пулса на майката може да повлияят върху детето. Освен това, откакто то се роди, се вършат доста забавни проучвания върху характеровите особености на бъдещия субект според от това по какъв начин майката е прекарала бременността си. Например дали е била сама, без сътрудник, по време на бременността, дали е претърпяла огромен стрес, дали е гладувала, като е пазила диета, дали е била подложена на разнообразни други въздействия. Има доста забавно проучване, което демонстрира, че най-важният аспект от живота на нероденото дете съставлява прочувственият статус на майката след шестия месец. Ако майката е спокойна и претърпява бременността без разтърсвания, вероятността детето да развие оптимистична настройка към света се усилва с близо 70%. Т.е. ние формираме още в утробата един предстоящ оптимист. Или противоположното.

- На бременните се споделя: „ Бъдете щастливи, бъдете радостни! ”, само че това не се реализира елементарно. Какво съответно може да се направи, с цел да се отбрани детето от нездравословните въздействия, на които е подложена майката?

- Американската асоциация по пренатална логика на психиката твърди, че всекидневният стрес, който е регулярен, който дамата претърпява и без да е бременна, не може да окаже пагубно влияние върху детето. Влияят по-скоро рискови стресови обстановки, и то когато са в нескончаем интервал – да вземем за пример загуба на непосредствен човек по време на бременността или когато дамата не желае това бебе. Много е мъчно да се заповяда на човек да е благополучен, само че майката би трябвало да бъде заобиколена от доста внимание, би трябвало да й се обезпечи физически и прочувствен комфорт.

- Има наставнически курсове, които учат какви качества да се предадат на бебето още докато е в утробата. Това своеобразно програмиране на детето не е ли несправедливо спрямо неговата човешка свободна воля?

- За програмиране и дума не може да става, тъй като въздействията не могат да бъдат толкоз мощни. Няма по какъв начин родителят да програмира, да речем, детето му да стане космонавт. Каквото и да вършат по време на бременността майката и бащата, както и да го мислят, каквото и да мечтаят, това никога не значи, че детето им безусловно ще лети в Космоса. По-скоро се основава една удобна среда и всичко е на физиологично равнище. Когато да вземем за пример майката пушачка мисли да възпламени цигара, към момента не е запалила, а единствено мисли за нея, пулсът на бебето се форсира, тъй като тя изпада в абстиненция и по чисто физиологичен път стресовият хормон в нейната кръв се усилва. Оттам се усилва и кортизолът в кръвта, който постъпва към бебето. То от своя страна има обезщетителен механизъм и учестява пулса си. Става въпрос за подобен вид взаимоотношение, не за някакви внушения, програмиране или свръхментални клевети, които просто не би трябвало да се схващат по този метод.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР